22 juni 2017

Opnieuw om 6u vertrokken. Nog weinig leven te bemerken zo vroeg in de morgen. Het begin is aangenaam rustig. Daarna een stukje langs een drukke baan. Door al meerdere dagen buiten te wandelen zijn je zintuigen aangescherpt. Je wordt ook gevoeliger voor oa geluid en licht. Een drukke baan met veel verkeer wordt ervaren als heel onaangenaam.

Wat telt is de weg, verder ...
De camino, de weg, je levenspad. Welke gedachten gaan er door je heen al wandelend ? Waar heb je wroeging over ? Wandel je licht zonder zorgen of voel je je beladen met meer dan je rugzak ? Kan je op pad gaan en in het heden, het moment blijven ?

 

Peregrino guia Navarra Custom

 


Pelgrims op de rug CustomEen drinkbus en wandelstok zijn al eeuwen een belangrijk attribuut voor de pelgrim. Velen dragen een hoed of pet om het hoofd te beschermen tegen de brandende zon. Hier wandelen we door een aangenaam stadsparkje.

Op het plein naast de Santiagokerk in Logroño is een groot Juego de la oca (ganzenbordspel) getekend. Het verband tussen beide is de inspanning, de energie die het vraagt om aan te komen op het einde van het spel en de pelgrimstocht.

De streek La Rioja heeft Spanje beroemd gemaakt voor zijn goede wijnen.

Ganzenbord Logrono Custom 2

 Credencial Chemin dArles 2017 Custom

 

Een credencial is je pelgrimspaspoort. Elke belangrijke halte en overnachting vraag je een stempel. Uiteindelijk tellen slechts de laatste 100 km voor de pelgrim te voet om je Compostela te krijgen. Op de zijgevel van een huis is levensgroot een man afgebeeld met op zijn lichaam een credencial getatoeëerd.


Tijdens een barstop in Logroño kijk ik even in de krant naar het weerbericht : overal hoge temperaturen en wij pelgrims maar puffen en zweten.

Weerbericht 22 juni 2017

 

Na een rustpauze op een warme dag vraagt het extra energie om op te staan en terug op weg te gaan. Enerzijds wil je verder en anderzijds ervaar je een lichte weerstand, een tegenzin om terug onder de volle zon te gaan stappen. Wat kan helpen zijn andere pelgrims onderweg. Je bent niet de enige die last heeft van de hitte. Enige fierheid en wilskracht geven je ook een duwtje. Je wilt karakter tonen. Niet elke dag is een topdag met ideale omstandigheden. Anderen benijden je omdat jij zo leuk aan het wandelen bent. Bovenal is humor een krachtige motor. Denk aan een leuke situatie, lach met jezelf. Haal die denkbeeldige lastige kiezel uit je schoen. En ... kijk uit naar iets leuks bv een goede pint op een gezellig terras !

Al filosoferend met mezelf vliegt de tijd voorbij en ziedaar Navarreta een klein stadje met mooie gebouwen. Bij de toeristische dienst zie ik een bekend gezicht, de Braziliaanse Celia. We gaan samen iets drinken en bespreken de laatste belevenissen na Los Arcos. Na het avondeten beslissen we om morgen samen te wandelen.