Is een pelgrimstocht iets voor jou ? Trekt het je wel aan en voel je je toch onzeker ?
Net zoals bij een reis bereid je je voor om op pad te gaan. Een pelgrimstocht is zowel een tocht door landschappen en steden alsook een innerlijke reis. Wil je proeven van het pelgrimeren dan kan je verkennende wandelingen maken door onbekende gebieden langs pelgrimsroutes dichtbij huis. Je bouwt geleidelijk een goede conditie op, leert je weg te zoeken en aan te komen.

In groep maak je kennis met andere pelgrims, wissel je ervaringen en inzichten uit en werk je aan je (zelf)vertrouwen. Weersomstandigheden zijn niet altijd optimaal. Door toch op pad te gaan wordt je soms uitgedaagd om diep te gaan. Je hebt honger, je rugzak weegt, je schoenen knellen ... Het zit je vandaag echt tegen. En toch door vol te houden doorbreek je kleine weerstanden.

De natuur en wat je opmerkt in het landschap spiegelen je gedachten en gevoelens. Wandel met aandacht en observeer. Stel jezelf vragen : wat ervaar ik hier ? wat betekent dit ? wat voel ik hierbij ? Door te wandelen daalt je aandacht van je hoofd naar het beleven, van het denken naar het voelen. Je bent letterlijk in beweging en je brengt zelf zo beweging in je gedachten en gevoelens.

De interactie met de groep en de coach helpen je verder in je persoonlijk groeiproces en ontwikkeling.

Een volgende laag die aangeraakt wordt bij het pelgrimeren is het spirituele. De ene wordt getriggerd door kerken en kappeletjes, religieuze rituelen, de handeling van een persoon. Een andere wordt geraakt door gebeurtenissen, een verlies of verdriet. De waarom vraag komt op. Een gevoel van onmacht, waarom overkomt mij dit ? Ook de natuur spiegelt het spirituele en helpt bij vragen rond zingeving. Wat willen we realiseren in ons leven ? Wat is onze levens- en zielsmissie ?
In de spirituele laag wordt je ziel geraakt. Hierover wordt zelden gesproken op een pelgrimstocht, het wordt wel steeds ervaren op verschillende manieren.